EUSTAR Scleroderma Course 2013

image gallery

 

     
images by http://www.8-8.ro

eustar 2013In perioada 24-27 ianuarie 2013 a avut loc la Cluj al 5-lea curs international de sclerodermie sub egida EUSTAR (EUropean Scleroderma Trials And Research, respectiv Asociatia Europeana de Sclerodermiei) si EULAR (European League against Rheumatism, respectiv Liga Europeana contra Reumatismului).

Sclerodermie sistemica este numele dat unei boli rare, care poate afecta pielea, vasele de sange, dar si organele interne, plamanul, inima, rinichiul sau tractul gastrointestinal. Are simptome variate si prognostic diferit in functie de tipul afectarii, dar recunoasterea si tratamentul precoce pot preveni complicatiile severe. Fiind o boala rara si cu manifestari polimorfe este adesea tardiv sau gresit diagnosticata.

Cele 4 cursuri anterioare s-au desfăşurat la Budapesta, Frankfurt / Main, Paris şi Belgrad. Clujul şi UMF „Iuliu Haţieganu” prin disciplina de reumatologie (condusă de Prof Simona Rednic) intra prin organizarea acestui curs într-o familie foarte onorabilă.

Vor fi prezenţi la Cluj peste 40 de profesori de reumatologie, cei mai mari experţi în sclerodermie din lume, inclusiv din SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, etc. Vor audia cursurile 75 de cursanţi, din aproape toate ţările Europei, dar şi din Kenya, China, Egipt, Noua Zeelanda sau Tailanda. Va sosi la Cluj şi preşedinta FESCA (Federatia Europeana a Asociatiilor de Sclerodermie), care reuneste organizatiile de pacienti cu sclerodermie din Europa, în efortul de constituire a unei organizaţii naţionale a pacienţilor cu sclerodermie care se va afilia la acest organism internaţional. FESCA consideră că pacientii cu sclerodermie trebuie sa beneficieze de sanse egale de tratament in toata Europa si desigur in toata lumea. Vor fi 4 zile de prelegeri, ateliere, sesiuni şi demonstraţii practice. Timp de 4 zile inima sclerodermiei internaţionale va bate la Cluj.